Zo maak je van paddenstoelen een leuk thema in de klas
Veel kinderen maken al vroeg kennis met de paddenstoel, ‘rood met witte stippen’. Nu de herfst gaande is, en het regelmatig regent, zijn ze weer veel te zien. En dat zijn niet alleen de bekende vliegenzwammen. Paddenstoelen komen in vele soorten en hebben bijzondere eigenschappen. Ideaal dus om er een leuk thema van te maken in de klas. In dit blog lees je 3 keer hoe!
Dit verwacht je misschien niet
Heb jij weleens een paddenstoel in de stad gezien? Je verwacht het misschien niet, maar ook in de bebouwde omgeving zijn paddenstoelen te vinden. In (gevel-)tuinen, het grasveld en onder of tegen bomen in de wijk. Soorten die in de stad voorkomen zijn bijvoorbeeld de vliegenzwam, het elfenbankje, en de straatchampignon. Wist je dat in regio Amsterdam meer dan 1000 verschillen paddenstoelen te vinden zijn? *
Een fijne buitenactiviteit met kinderen is een speurtocht naar de paddenstoelen in de buurt. Hoeveel paddenstoelen kunnen ze vinden? Maak bijvoorbeeld gebruik van de NatuurWijs natuuropdracht ‘Paddenstoelen inlijsten’. Deze natuuropdracht is inclusief een natuurspeurkaart-paddenstoelen. Zo wordt een speurtocht een echte natuurbeleving, en kunnen kinderen zich verwonderen, zelf op verkenning gaan en ontdekken.
Stimuleer de eigen creativiteit
In heel Nederland zijn er meer dan 5.000 soorten paddenstoelen, in allerlei vormen en maten. Het hele jaar door zijn ze te vinden, maar met name wanneer de eerste bladeren zijn gevallen en het buiten natter wordt. Sommige paddenstoelen lijken op een hertengewei en andere op een aardappel of een paraplu. Paddenstoelen zijn daardoor een goed thema om creatief mee aan de slag te gaan. Laat kinderen na een wandeling bijvoorbeeld hun favoriete paddenstoel tekenen, schilderen of knutselen.
Fascinerend
Niet alleen het uiterlijk van een paddenstoel kan fascinerend zijn. Ook de levensloop is erg bijzonder. Een paddenstoel is een vruchtlichaam van een zwamvlok, wat een netwerk van schimmeldraden is. Schimmels bevinden zich onder de grond, maar soms komt er een vrucht boven de grond die we een paddenstoel noemen. Deze verspreid sporen, waardoor de zwamvlok zich kan voortplanten. De paddenstoelen groeien op organisch materiaal, zoals gevallen blad of dode bomen. Op deze manier houden ze onze natuur opgeruimd. Maar naast deze materialen in de natuur kunnen ze ook groeien op bijvoorbeeld koffiedik. Er zijn sets verkrijgbaar waarmee je zelf oesterzwammen kunt kweken op koffiedik. Zo zie je van dichtbij hoe een paddenstoel groeit. Het duurt slechts een paar weken voordat de zwammen ontstaan. Een leuk experiment voor in de klas of thuis!
Wil je deze herfst de natuur ontdekken met een klas of groep onder begeleiding van een professionele NatuurWijzer? Maak dan kennis met onze natuurdagen.
Paddenstoelen zijn ontzettend veelzijdig. Heb jij een leuke natuuropdracht met paddenstoelen gedaan? Deel je foto via Facebook of Instagram en tag ons!
*Bron